Over Stichting Topaze missie, visie en doelstellingen

Posted in Algemene informatie

Over Stichting Topaze missie, visie en doelstellingen

Missie Topaze

Kunst op een laagdrempelige manier bij een zo’n breed mogelijk publiek aanbieden.
Kunst heeft de geschiedenis alleen bereikbaar te zijn voor een elite. Topaze wil dit doorbreken en kunst brengen van, voor, naar en met iedereen.
Kunst kan mensen inspireren, verbinden, een stem geven en zichtbaar maken.
Topaze gebruikt kunst in haar projecten als communicatie- en bindmiddel.
Kunst is een goede manier om sociale cohesie te stimuleren en bruggen te slaan.

Visie Topaze

Topaze gelooft in een “iedereen-kan–creeëren” mentaliteit.
 
Stichting Topaze is opgericht door een combinatie van zelfstandig ondernemers en kunstenaars met bovenstaande missie.  Veel van de kinderen, jongeren en volwassenen waarmee de Stichting werkt komen nauwelijks in aanraking met kunst en zijn er zelf niet actief ermee bezig.
Het zelfvertrouwen van deze groepen groeit naarmate zij in een project werken. In de gerealiseerde projecten met veel verschillende deelnemers blijkt dat de Stichting er in slaagt kunst als bindmiddel te gebruiken. Betrokken partijen en deelnemers vragen zelf of ze weer mee kunnen participeren in nieuwe projecten. Hieruit blijkt dat de projecten van Topaze voldoen aan een behoefte, aan de vraag vanuit de deelnemers en betrokkenen zelf.

Doelstellingen Topaze

Het betrekken van publiek bij diverse hedendaagse kunstvormen en kunst manifestaties als mede het integreren van diverse artistieke disciplines. Dit doel wordt gerealiseerd door onder meer het organiseren van workshops, exposities, kunst projecten en andere laagdrempelige activiteiten.

Het onstaan van Stichting Topaze en haar doelstellingen

Stichting Topaze is ontstaan uit een samenwerking van 3 kunstenaars. Deze kunstenaars zijn de artistiek medewerkers en hebben jaren ervaring met het werken voor festivals, scholen en in wijken.
Door het combineren van verschillende achtergronden; fotografie, mode en ruimtelijk ontwerpen hebben ze een unieke eigentijdse kleurrijke stijl ontwikkeld. Daarnaast zijn de kunstenaars actief als d.j., muzikant en lichttechnicus.
 
Ontstaan in de underground club scene van de laat tachtiger jaren waren zij de eerste die de party atmosfeer visualiseerden. Al gauw wilden grote evenementen bureaus en artiesten samenwerken met Topaze. Het werk van Topaze was te zien op festivals als The Hague Jazz, Lowlands, North Sea Jazz, Haschiba, en bij artiesten als Anouk, Krezip, Joss Stone , d.j.’s Wipneus en Pim.
Een van de uitgangspunten is om d.m.v. het integreren van kunst op festivals gelijk een groot publiek zonder een hoge drempel te bereiken.

Naast exposities is Topaze gespecialiseerd in het transformeren van elke ruimte, binnen of buiten, groot of klein. Ontwerpen worden ook toegepast op lifestyleproducts en kleding. De afgelopen 3 jaar worden de concepten van Topaze ook toegepast in kunstprojecten in stadsvernieuwingswijken, scholen en workshops.
 
Vanaf 2006 is het werk van Topaze meer maatschappelijk betrokken geworden. De kunstenaars gingen de stadswijken in en naar verschillende scholen toe. Door te werken in diverse projecten in de zgn. krachtwijken werd duidelijk dat kunst en cultuur niet vanzelfsprekend bij elk kind, jongere en volwassene terecht komt.  Kunst- en cultuurinstanties worden gesubsidieerd maar deze groepen worden niet bereikt en komen er niet over de vloer. Speciaal voor deze groepen zijn concepten bedacht door de betrokken kunstenaars, voor de realisatie van die concepten is de stichting opgericht.